2019. oktober 19.
Szezonnyitóhoz közeledvén...A szezonnyitó Bükfürdő Rallye felé közeledvén faggattam egy kicsit a verseny rendezőjét, Markó Tibort:


- Hogy álltok a verseny szervezésével, előkészületeivel? Egyáltalán meg tudod nyugtatni a széles nagyérdeműt, lesz verseny? Minden klappol úgy, ahogy szeretted volna?

- Természetesen lesz, igen. A legfontosabb célunk ez. Egyrészt mert a magyar rallye jelenlegi helyzetében nem tehetem meg, hogy lemondom a versenyt, másrészt mert talán csapatunk eddigi ténykedése alapján ezt el is várják tőlünk. A helyzet nem könnyű egyébként. A verseny nevében benne van, hogy Bükfürdő, köszönet ezért a településnek, de sajnos más nincs benne. Az eddigi két partnerünk, akik az előző években támogatták a versenyeinket, kiszállni kényszerült, ezáltal a verseny gazdasági lehetőségei jelentősen változtak - negatív irányba -, ami persze nem meglepő az ismert gazdasági környezetben.

- Úgy hírlik, hogy versenyzői támogatással fogod tudni megcsinálni végül. Ez igaz?

- Az elmúlt huszon évben nem egyszer előfordult, hogy volt átfedés egy-egy szponzor életében, aki adott esetben versenyzőt és rendezvényt is támogatott. A mostani nehéz helyzetben néhány versenyző úgy döntött, hogy megpróbál segíteni, és támogatói köréből némi pénzt szerezni a verseny megrendezése, ráadásul az eredeti időpontban történő megvalósítás érdekében. Hiszen az Eger Rallye elmaradása után ez közös érdek lehet. Néhány jelentősebb budget-vel rendelkező csapat közvetítette a megjelenés lehetőségét támogatói felé, és így segítettek támogatókat bevonni a verseny szponzori körébe. A segítség nélkülözhetetlen a verseny megrendezéséhez és köszönet érte! Sajnos a verseny költségvetése még így is forráshiányos, és halálbiztos veszteséget jelent. Dolgozom rajta, hogy minél kevésbé fájjon remélve, hogy az áldozat nem hiábavaló, és sikerül megmentenünk a hazai ralit. A segítségeket ezúton is szeretném megköszönni mindazoknak, akik szívükön viselték a verseny sorsát.

- Mit üzensz azoknak, akik ennek tükrében aggódnak a verseny tisztaságáért?

- Nem értem a problémát. Eddig is akadtak olyan cégek, akik versenyzőt és versenyt is támogattak, mégsem merült fel semmilyen baljós árny, vagy összeesküvés elmélet. A mostani támogatók nagyobbik része ebből, a „régi körből” került ki, kisebb része új a verseny támogatók körében. Eddig sem volt ezzel gond. Ezt lehet úgy is tálalni, hogy a versenyzők fizetik a verseny költségeit, ami szerintem egy rosszindulatú és a valóságtól elrugaszkodott megközelítés. Sokkal inkább gondolom ezt egy segítő lépésnek bizonyos csapatok részéről, akik fontosnak tartották azt, hogy a Bükfürdő Rallye megrendezésre kerülhessen, az eredetileg tervezett időben, és ezzel egyúttal a magyar rally létét is segítve. Úgy gondolom, ezek a versenyzők nem mossák össze a két dolgot, külön tudják kezelni azt, hogy ők versenyzők, és azt, hogy áttételesen partnerekké váltak. Itt senki nem megvenni akarta a versenyt, hanem elősegíteni a megrendezését. Ha valakit az előbbi cél motivált volna, nem is jött volna jó helyre, az ilyen fajta megközelítésben nem vagyok, nem lennék partner. Ezt nem engedi a szakmai becsületem sem. De eddig sem merült fel ilyen probléma, a segítségre pedig szükség volt, és hálás is vagyok érte.

- Szezonnyitó versenyt rendezel, pedig nem így szólt az eredeti terv. Más teher és/vagy felelősség szezonnyitót szervezni, mint a sorban a másodikat? Máshogy kell készülnötök? Valami plusz terhet ró rátok ez?

- Sajnálom, hogy így lettünk évadnyitó ahogy. Remélem, hogy a körülmények ellenére is a verseny legalább úgy sikerül, ahogy mi megálmodtuk. A hagyományostól eltérően vannak extra nehézségeink, amelyek egy része abból adódik, hogy betegségem okán nem voltam hadra fogható az alapozás időszakában így egy kicsit később sikerült a rendezéssel elrajtolnunk, de most már kijelenthető, hogy minden rendben lesz, kezdve az engedélyektől, az egyéb szervezési dolgokig. Ebben egy szűk baráti kör van nagy segítségemre, akikkel a kórházból szerveztük a dolgokat. Kicsit nehezebbnek érzem, de a szándékunk ugyanaz, ami az eddigi évek, eddigi versenyrendezéseink során. Az, aki megtisztel minket az MRT-t nevezésével, az a nevezési díjáért egy megfelelő sportértékkel bíró murvás versenyt kap, ahol kiemelt hangsúlyt kap, hogy Ő, a versenyző lehet a főszereplő.

- Hány nevezőre és milyen létszámú nézőseregre számítasz?

- Zajlik a nevezés, de én nem kergetek rózsaszín álmokat. Az ismert gazdasági helyzetből adódóan a tavalyi 73 ORB és 28 Rally2 nevezéssel szemben örülök, ha 20 Rally2-es fog nevezni, és az 50-et eléri az ORB nevezés létszáma. Sokan azt mondják, hogy az Eger Rallye elmaradása az én malmomra fogja hajtani a vizet. De én azt gondolom, hogy az Eger Rallye körüli cirkusz, a megrendezésre irányuló szerencsétlen próbálkozások nagyon sokat rontottak a magyar rally megítélésén, sokan elvesztették a hitüket abban, hogy itt még szezon, rally verseny lehet, olyannyira, hogy a mai napig hívogatnak emberek, hogy de tényleg lesz-e Bükfürdő Rallye... Szerintem nem hogy előnyös, sokkal inkább hátrányos helyzetbe kerültünk, de nagyon remélem, hogy ez az 50-20 páros ott lesz, és sikeres rally versenyt tudunk csinálni. Mert annak ellenére, hogy nagy szegénység van nálunk is, - névadó szponzor nélkül vágunk neki -, egy teljes értékű versenyt álmodtunk meg, hogy a versenyzők ne érezzék a lehetőségeik csorbulását. Még azokat az „extrákat” is hozzá tettük, amiket az előző években a kedvezményes szállásoktól kezdve mindazon kényelmi plusszokat, amivel egy kicsit költséghatékonyabban tudnak a versenyzők pár napot eltölteni Bükfürdőn, illetve ami komfortosabbá teszi a versenyüket.

- Ahogy én ismerlek, az anyagi nehézségek és az idő szűke ellenére kitalálsz valami újat, extrát a versenyre. Mik lesznek ezek?

- Köszönöm a kérdést, jól esett, hogy így gondolod. Nem lehet akkora válság, hogy ne legyen a versenyben valami kis fűszer. Ezt lehet kozmetikának vagy marketingnek hívni, de a megnevezése is mellékes, ha a versenyzőknek jólesik és megbecsülik. Az idei esztendőben is lesz egy-egy kis jelképes értékű apróság mindkét napon. Erre büszke is vagyok.

- Van valami, ami még hátra van, és bele kell húznotok?

- A lista olyan 1500 tételből áll még :o) Most érünk el oda, amikor már nagy dolgok nincsenek, de millió apróságot még meg kell csinálni. De ez ilyenkor teljesen normális.

- Amikor ez a verseny véget ér, nem állhatsz majd le, hiszen lesz idén még egy versenyed, ami nem ORB-nek indult, de mégis az lesz...

- Így van, a Baranya Kupáról beszélünk. Annak a lehetősége, hogy a Baranya Kupa ORB verseny legyen, nem új keletű, ez már tavaly decemberben felvetődött az RSB-ben, bár nem célként, hanem tartalék lehetőségként. Úgy gondolom, hogy az MNASZ számára kézenfekvő megoldás, mert ez egy bejáratott rendezvény, bejáratott rendező, nem nulláról kell felépíteni. Elvállaltuk, hogy teljes lehessen a magyar rally bajnokság. Nagyon remélem, és többen is dolgozunk, teszünk is érte, hogy meg lesz az egész bajnokság. De ehhez a versenyzők is kellenek! Akik az év eleji történéseknél elkeseredtek és visszaléptek, remélhetőleg végig gondolják, hogy vagyunk itt még egy páran, akik szeretnék, hogy működjön ez a dolog. Azonban az kevés, hogy egy pár rendező megfeszüljön, hogy egy pár sportot szerető sportvezető megfeszüljön, a versenyzőkre is szükség van. Az a hozzáállás, hogy „úgysem fogok hiányozni, ha elmegyek külföldre” nem járható út. Persze, egy ember esetében igaz ez a mondat. De ha a hite vesztett versenyzők tömegesen, egymást erősítve indulnak el külföldre, akkor ők hozzá járulnak ahhoz, hogy a magyar rally a saját kardjába dőljön. Nem csak nevetni kell tudni együtt, sajnos néha sírni is, de legalábbis kitartani és összefogni. Mi a Bükfürdő Rallye életben tartásával is azt szeretnénk kifejezni, hogy a magyar rally nem halt meg, él, és mi hajlandóak vagyunk áldozatot vállalni és csinálni, hogy élhessen tovább, de ehhez Ti Versenyzők is kelletek!!! Úgyhogy kérek minden versenyzőt, hogy gondolja meg, mit csinál az idei esztendőben. A rendezők mind szeretnék, ha a dolog működne, szeretnének versenyt rendezni, várjuk hozzá a versenyzőket is! Ha már ez a két tábor – versenyző és rendező – összefog, sok minden fordulhat sokkal jobbra a jelenlegi helyzetnél...


© 1997-2011 rally.hu. Minden jog fenntartva.
A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.


Webstar Csoport Versenynaptár Fórum Chat Linkek